Hur vi lyssnar på musik

Det var bättre förr kanske somliga säger när de minns hur det var att bege sig ner för att dansa i logen till kvällens band. Sedan kom tiden då man samlades kring skivspelaren och LP plattorna gick på högvarv. CD tiden var kort men intensiv och här i början av 90-talet så började allt med popband bildas och allt mer band startades upp i garagen för att hoppas på en tid i rampljusen. Nu däremot, nu finns det två strömmar som egentligen inte går åt två olika håll, men som ändå är olika: att lyssna på vinyler och att lyssna på Spotify. Nu finns nästan all musik tillgänglig genom Internet och vi använder våra Smartphones på ett helt fascinerande sätt. Om du vill laga din ipad mini eller Smartphone så är det ljusår enklare att göra det nu när det är standard att ha dessa produkter och att tanken på att vara utan dem en längre tid inte existerar.  Spotify var i framkant och har helt tagit över Sverige när det kommer till musiklyssnande men, nu kan de ha fått en konkurrent: Google. Google som verkar ha planer på att ta över hel a världen.

Play och digital musik

Ja, detta är namnet på den tjänst som Google hoppas på att ta över från ledaren Spotify. Play kommer att vara en musiktjänst som du kan prenumerera på. Oavsett om Spotify är mycket etablerade i Sverige och att Google ändå är så mycket större så är det även mycket intressant det som hände i somras: att den digitala musikens försäljning gick om den traditionella CD-försäljningen.

”För de traditionella skivbolagen har intäkterna för den digitala musiken gått från noll år 2000 till cirka 32 miljarder kronor 2010. Hur mycket potentiella intäkter som gått dem förbi när de envist hållit fast vid en föråldrad teknik, affärsmodell och prissättning kan de bara drömma mardrömmar om.” (läs mer här)

Hur det kommer se ut om några år är spännande att sia om. Vad tror du?

Scroll to top