Fakturera DJ-jobbet utan eget företag

En DJ har ett fritt yrke som innebär arbete mot ett stort antal olika arbetsgivare. Tidigare har det varit mer eller mindre obligatoriskt för frilansare att bedriva den typen av verksamhet som egna företagare. Nu för tiden finns däremot bra alternativ för dig som vill behålla friheten i ditt yrke utan att få betungande merarbete på den administrativa sidan.

Det finns många anledningar att vilja frilansa utan att vara egenföretagare. Oavsett vilken, möjliggör aktörer som https://coolcompany.com/ att fakturera uppdragsgivare utan att vara företagare själv. Det spelar heller ingen roll på vilken nivå du bedriver din DJ-verksamhet. Att fakturera utan företag kan vara ett lika attraktivt alternativ för hobbyjockeyn som för proffs-DJn.Att fakturera genom externa företag innebär att du bedriver ditt arbete som egenanställd. Hos Skatteverket hittar du bra och konkret information om hur egenanställning fungerar och vad du har att förvänta dig. Det finns stora fördelar med arbetsformen, både att slippa all bokföring som kommer med företagande och kanske framför allt att du kan känna dig trygg med vilken del av arvodet som är dina pengar och vilken del som ska gå till skatter och avgifter. Som egenföretagare minskar du risken för en skattesmäll vid slutet av bokföringsåret.

Frilansa efter corona

Inte minst efter de problem coronapandemin inneburit för frilansande kulturarbetare ter sig fakturering som privatperson som ett bra sätt att bedriva verksamheten, både för professionella utövare som hobby-DJs.

”Jag kan knappt skilja på företaget och mig som person längre. Vad kommer hända om jag förlorar det?”, säger Tomas Lindell till Aftonbladet.

Extra svårt har reglerna för a-kassa och andra ersättningar visat sig vara. Att inte låta din privata inkomst gå omvägen via ett eget företag är ett sätt att undvika extra problem i svåra tider.

Scroll to top